Rakkaudesta käsillä tekemiseen ja kauniisiin asioihin

SIVUT

3/01/2016

Onnela -mökki Nuuksion laidalla

Mökkimme kesällä 2015 neljän vuoden remontin ja rakentamisen jälkeen

Aurinko paistaa ulkona ja lämmittää asuntomme helteisen kuumaksi. En tiedä miksi juuri tämä kuumuus tuo mieleeni Nuuksion laidalla sijaitsevan mökkimme, vaikka siellä on taidettu enemmän edeltävien kesien aikana pitää sadetta kuin potea hellettä. Ehkä se on ajatus kesästä ja siksi edelleen mökistä, jossa viettänemme ison osan ensi kesän kesälomasta. Epäilen ettemme tule matkustamaan pienen vauvan kanssa vielä minnekkään kauemmaksi. Matkustamisen esteenä ei ole todellisuudessa tyttövauva, vaan se tosiasia että 5- ja 2-vuotiaiden sekä kesällä noin 6 kk vanhan lapsen kanssa matkustaminen lentäen ei tulisi olemaan mitään lomaa. Tällä hetkellä ajattelen että se on täysi mahdottomuus, mutta saa nähdä mitä kesä tuo tullessaan. Ajatus siis takaisin mökkiin ja ikuisuusprojektiin sen remontoinnin suhteen.


Olemme puolisoni kanssa jo aloittaneet "perinnekeskustelumme" siitä mitä mökillä pitää tehdä jahka lumet sulavat. Aloitimme keväällä 2012 vuonna 1974 rakennetun, noin 45 m2, kesämökin kunnostuksen ajatuksella "jos vähän pintaremonttia tekisimme". Muistan itse sanoneeni että tuon mökin lattian voisin maalata ja ehkä vähän kattoa. 
Mökki kuvattuna kesällä 2012 ennen remonttia


Puolisoni vanhempien mökki oli jäänyt kunnostustöiden ja pihatöiden osalta ns. unholaan ja hyvin vähäiselle käytölle jo vuosien ajan. Ainoastaan hänen äitinsä kävi mökillä noin kerran-kaksi kesässä, mutta vastusti sen myymistä sinnikkäästi. Kesän 2011 helteet ajoivat meidät pyörähtämään mökillä useaan otteeseen ja kevythirsimökin varjoisa viileys oli ns. syyllinen "pientä pintaremonttia" -idean syntymiseen. Ajatusta tuki myös se tosiasia että Englannin Springerspanielimme, Nemo, sai juosta mökin pihassa ja takametsässä vapaasti toisin kuin täällä kaupungissa. 


Näin jälkeenpäin uskon että iso osa kaikista paisuneista remonteista aloitetaan juuri tuolla kyseisellä naivilla ajatuksella pienestä pintaremontista, joka tehdään muutamassa kuukaudessa. Meidän pieni pintaremonttimme paisui vuosien harrastusprojektiksi, jonka aikana mm. vanhasta saunasta tuli uusi keittiö. Remontin ohella rakennutimme tontille uuden saunamökin ja sen oheen yhden laavun, ulkovessan varastoineen sekä tanssilavakokoisen katetun terassin. Ajatuksenani oli jo remontina aikana kerätä aikaansaannoksemme yhteen, mutta kuten niin usein itse tekeminen vei kaiken ajan ja tekemisen arkistointi jäi vähemmälle. 

Koska mökkiremonttimme alkaa kevään saavuttua uudelleen home-epäilyn pakottamana, päätin kerätä edeltävät aikaansaannokset nyt vihdoin yhteen blogini alle. Nykyisen suunnitelman mukaan mökin lattiat tullaan avaamaan niiltäosin kun ne jäivät edellisellä kerralla tutkimatta ja tämän ohella uudelleen kunnostettu, mutta tehottomaksi todettu, muurattu takka "räjäytetään" pois tuvan puolelta. 

Yllä muutama kuva mökistä ennen ja jälkeen remontin. 

Mökin remontointi on ollut ilo ja kokonaisuudessaan upea käsityöprojekti. Remonttitöiden ohella mökki on ollut ja tulee varamasti olemaan sitä vastaisuudessakin suuri sisustusprojekti, jonne olen saanut kutoa mattoja, ommella verhoja, neuloa päiväpeittoja jne. Tyttären syntymän myötä se "pakottaa" minut myös tuunaamaan vielä uudelleen vanhan keittokomeron makuunurkkaukseksi ja siitäkös olen myös jälleen innoissani. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti